Vuosijuhlat

Vuosijuhlat

Vuosijuhlat

TYK ry:n 80-vuotisvuosijuhlat järjestettiin 25.4.2015 Turun VPK:n talolla.

Mitkä ihmeen vuosijuhlat?

Akateemiset vuosijuhlat kuuluvat oleellisena osana ihmeelliseen yliopistomaailmaan. Niiden juuret ulottuvat pitkälle historiaan, jopa vuosisatojen taakse, minkä vuoksi juhlamenot etenevät pukeutumista, käyttäytymistä ja ohjelmaa myöten vanhan perinteisen kaavan mukaan. Juhlien tarkoituksena onkin sekä kunnioittaa ikääntyvää opiskelijajärjestöä että vaalia akateemisia perinteitä uusille sukupolville.

TYK ry on perinteisesti viettänyt vuosijuhlia täyttäessään tasa- tai puolivuosikymmeniä. Muina vuosina vuosijuhlien tilalla järjestetään hieman pienemmän budjetin kuohuviinitanssiaiset.  Viimeisimpiä vuosijuhlia juhlittiin 25.4.2015 Turun VPK-talolla. Seuraavia vuosijuhlia kemistit pääsevät näin ollen juhlimaan vuonna 2020, jolloin ainejärjestömme saavuttaa kunnioitettavan 85 vuoden iän.

Vuosijuhlien ohjelma

Tunnelmaltaan vuosijuhlat ovat hyvin juhlavia ja ainutlaatuisia. Varsinaisesti ne koostuvat alkuillan coctail-tilaisuudesta, iltajuhlasta, jatkoista sekä seuraavan päivän silliaamiaisesta ja aamusaunasta. Juhlien virallinen osuus on korea iltajuhla illallisineen ja juhlapuheineen. Tämän lisäksi iltajuhlassa myös lauletaan juoma- ja muita lauluja sekä tanssitaan vanhoja tansseja. Juhlaa ei kuitenkaan saa sekoittaa sitseihin vähempien ja organisoidumpien laulujensa vuoksi: Alkuillasta paino on illallisella ja juhlapuheilla, joita pitävät juhlien isäntä ja emäntä sekä kutsutut kunniavieraat. Loppuillasta paino puolittuu kepeän tanssin pyörteissä.

Pukeutumisohjeena vuosijuhlissa miehillä on yleensä frakki ja naisilla pitkä iltapuku. Frakin kanssa käytetään valkoista liiviä, valkoista rusettia ja kiiltonahkakenkiä sekä akateemisia ansiomerkkejä. Miehille frakin puuttuessa käy toki aina tumma puku ja hillitty solmio. Smokkia ei tämäntyyppisissä juhlissa käytetä koskaan.

Salainen jatkopaikka ja aamun sillis

Virallisen osuuden ja tanssien jälkeen on yleensä ollut tapana pitää jatkot. Musiikki on jatkoilla sekä elävää että nauhoitettua ja tanssi lähenee diskoteekeista tuttua liikehdintää, mikä vapauttaa tunnelmaa entisestään. Perinteenä on ollut pitää jatkopaikka salassa, jotta juhlia edeltäviä viikkoja kietoisi pieni mystiikan tunne.

Liikaa railakkuutta kannattaa tosin varoa, sillä vuosijuhlat todella venyvät poikkeuksetta myös toisellekin vuorokaudelle. Virkuimmat saattavat suunnistaa yön lävitse jatkojen ja jatkojenjatkojen kautta silliaamiaiselle, mikä on osa perinnettä ja osoitus siitä, että juhlien järjestäjät kantavat vastuunsa juhlijoiden energiantarpeesta seuraavanakin päivänä. Tunnelma on tällöin yleensä aamu-utuisen euforinen, vaikka toisenlaisistakin olotiloista on vuosien varrella huhuttu. Vanhemmat ja viisaammat käyvät tosin välillä vähän nukkumassa, sillä frakki ei ole paras mahdollinen asu aamiaisella ja saunassa.

Uskallanko mukaan?

Moni saattaa epäröidä kalliilta tuntuvan illallislipun ja virallisen ohjelman edessä, mutta usein täysin syyttä. On nimittäin mahdotonta korostaa liikaa sitä, kuinka hieno kokemus akateeminen juhla voi todellisuudessa olla. Tavalliselle opiskelijalle ei todennäköisesti tule montakaan mahdollisuutta osallistua kyseisen kaltaisiin juhliin, sillä vuosittain akateemisia vuosijuhlia järjestänee ainoastaan Turun Yliopiston Ylioppilaskunta.