Kirjoittajille

Kirjoittajille

 

Olemme kertoneet tässä muutamia perusohjeita Tykkiin kirjoittamiseen liittyen. Ohjeiden noudattaminen helpottaa lehden taittamista huomattavasti. Lisätietoja Tykkiin kirjoittamisesta voit tiedustella Tykin päätoimittajalta.

 

Kirjoittamisesta yleisesti

Jotta Tykki ilmestyisi ajallaan, on lehden päätoimittajan määrättävä jokaiselle lehdelle deadline, viimeinen päivämäärä lehteen tulevan materiaalin lähettämiselle. Lehden taiton kannalta olisi hyvä, jos materiaali toimitettaisiin päätoimittajalle jo ennen deadlinea. Myöhästynyt materiaali julkaistaan seuraavassa lehdessä.

Tykissä julkaistavilla jutuilla ei yleensä tavoitella kirjallisuuden Nobelia, mutta lehdessä julkaistavien tekstien tulisi silti olla sujuvaa. Tarkista tekstisi kieliasu huolellisesti ennen sen lähettämistä päätoimittajalle. Sujuvan ja oikeinkirjoitetun tekstin tuottaminen on tulevalle tieteenharjoittajalle välttämätön ominaisuus, ja siksi sitä on hyvä harjoitella heti alusta pitäen.

Tallenna teksti puhtaana tekstitiedostona (.txt) tai MS Word dokumenttina (.doc). Pyri välttämään muotoilujen käyttöä, sillä ne vaikeuttavat tekstin siirtämistä taitto-ohjelmaan. Kaikki taittoon ja muotoiluun liittyvät toivomukset on syytä esittää päätoimittajalle, kirjoittamalla ne esimerkiksi jutun loppuun. Toivomukset huomioidaan mahdollisuuksien mukaan. Toimita teksti päätoimittajalle ensisijaisesti sähköpostitse selkeästi nimettynä liitetiedostona, ei itse viestin rungossa. Mikäli haluat liittää juttuusi kuvia, lähetä ne omina liitetiedostoinaan selkeästi nimettyinä. Koska muotoiluja ei suositella tehtäväksi itse, päätoimittaja hyväksyy myös mailina suoraan lähetetyt jutut.

 

Kuvamateriaali

Kuvat tekevät lehdestä huomattavasti miellyttävämmän näköisen. Kaikenlaisia piirustuksia, esim. sarjakuvia, toivotaan lähetettäväksi lehteen. Valokuvia tapahtumista tulee nykyään melko hyvin, kiitos digikameroiden ja kännyköiden, mutta älä lainkaan epäröi toimittaa myös omia otoksiasi.

Toimitus on erityisen ihastunut digikamerakuviin. Yleensä normaalikokoiset kuvat saa lähetettyä myös sähköpostitse. Ota päätoimittajaan yhteyttä, mikäli tämä ei jostain syystä onnistu. Toki myös perinteiset paperikuvat kelpaavat; Voit skannata ne kemistien Toimistolla ja lähettää kuvan päätoimittajalle. Piirustuksiin pätevät samat toimintaohjeet kuin valokuviinkin: skannaa piirustukset Toimistolla ja lähetä sähköinen versio päätoimittajalle. Päätoimittaja huolehtii mahdollisista kuvanmuokkauksista.

Vältä digikuvien muokkaamista. Rajaustoivomuksia ym. voi esittää vaikkapa liittämällä mukaan esimerkkimuokkauksen, kunhan myös alkuperäinen kuva lähetetään. Päätoimittaja hoitaa kuvien käsittelyn taittoteknisistä syistä mieluiten itse.

 

Tervetuloa tekemään Tykkiä!